Skip to main content

Varför är en del motiverade till att göra det jobb som krävs för att nå framgång, medans andra säger tack och hej?

Igår och idag har media varit fyllt av att Marcus Hellner slutar sin fantastiska karriär. Anledningen är att han inte känner sig tillräckligt motiverad för att göra det jobb som krävs för att nå de framgångar han vill!

Det är inget konstigt med det. Det sker varje dag att människor inte känner sig #motiverade att göra jobbet, och vi som står vid sidan av tycker det är så konstigt att dom är #omotiverade! Vi har alla möjliga argument om varför andra skall vilja göra något, för vi skulle vara SÅÅÅÅ motiverade om vi fick möjligheten.

Det är inte bara idrottsaktiva som väljer att sluta för att motivationen är slut, det gäller även #högpresterande tränare och ledare. Jag är själv en av dem som slutade. Jag  orkade inte vara tillräckligt motiverad för att motivera andra att göra jobbet. Jag kallar det för självinsikt; Sluta i rätt tid när man inte är beredda att göra jobbet.

Det är mitt ansvar som ledare, jag kan inte kräva mer av mina aktiva, eller medarbetare, än jag kräver och faktiskt gör själv. Är inte jag beredd att göra jobbet och inte är motiverad kan jag inte kräva det av andra. Framgång är ingen tillfällighet, den är planerad utifrån en #högpresterande #strategi. Det är den visionen vi har på CHPS-centrum för Högpresterande Strategi .

Det vi ofta glömmer är vem som är ägaren till #motivationen. Det är bara en som är ägare och det är den som skall göra jobbet. Vi kan tycka och tänka, men vi kan aldrig överta och bestämma vilken motivation någon annan skall ha bara för att vi tycker så.

Som tränare har jag begått misstaget och trott att mina aktiva alltid har haft samma mål som jag. Det har varit en nyttig skola genom min #ledarkarriär och inse vem som är ägare av visionen och drömmen, och vad som krävs för att nå dit.

När jag kom på det blev jag ännu bättre som ledare! Jag gjorde om och gjorde rätt. Jag ändrade mitt ledarskap till att bjuda in de aktiva till ett gemensamt ansvar för vad som skulle uppnås och på vilket sätt.

Självklart hade jag en #strategi för hur målet skulle uppnås. Jag la  istället mer energi för att motivera till det hårda arbetet genom att skapa förståelse för #VARFÖR jobbet krävs och göra jobbet på ett sätt som hjälpte att hålla fokus, inte stjälpte. Motiveringen som många ledare har till ett jobb som skall utföras “för att jag säger det” får inte många människor att brinna för jobbet som skall göras!

Kvinnor och män inom idrotten skapar ofta rubriker när de slutar med sin idrott, byter klubb eller kanske rent av byter idrott. När chefer eller medarbetare i näringslivet gör samma sak är det i regel bara närmsta kretsen som känner till det. Varför är det så? Chefer borde oftare ställa sig frågan varför någon slutar, byter jobb eller känner sig omotiverad. Vet man vad som motiverar medarbetarna så kan man också skapa en högpresterande miljö med goda resultat sett över tid.