Skip to main content

FÖRÄNDRINGAR!

Hur många inser egentligen vad det innebär? Vilka som drabbas och när de inser att de drabbas? Jag har själv erfarenhet av att få lära mig att #förändringar upplever många att det är bra och nödvändigt, ända till de inser att även de måste förändras!

Igår morse var det ett långt inslag på P4 morgonprogram kring #radiosporten, viktig del av mitt morgonlyssnande, att de skulle ändra sändningstiderna och göra om nuvarande nyhetskoncept. Mitt frukostpyssel stannade av, en viss oro infann sig eftersom även chefen för #sportradion var där för att prata! Skulle #radiosporten försvinna och finnas i en annan kanal?

Något som då kräver en förändring från min sida, byta kanal eller inte lyssna på sportnyheter? Kan tyckas enkla val, men ändå en förändring som rör till det för mig i min vardag och mina rutiner.

P4 insåg att det var många som skulle drabbas, och att det var viktigt att informera, även om informationen bara kom med 1 dags varsel.

Det viktiga var insikten att förändringen skulle drabba långt fler än de som arbetar på Radiosporten, och många skulle precis som jag bli oroliga. Man ville förbereda och informera berörda. Nu kunde vi, allmänheten inte påverka, men jag hoppas att medarbetarna på Radiosporten fick vara med att göra det innan förändringen skedde.

Den här förändringen är en banal förändring sett till de stora händelserna och förändringarna som sker runt om oss, men oavsett så känner vi oss drabbade på ett eller annat sätt, både positivt och negativt.

För en lyckad förändring som ska bli så #kostnadseffektiv som möjligt krävs en väl genomarbetad #planering, där berörda parter tas med från början. Att tas med från början behöver inte betyda att alla skall med dag 1, men alla skall finnas med i planen från dag 1, även om det är som Radiosportens gjorde, och informerade dagen innan genomförandet.

Framgångar är ingen tillfällighet och att kunna göra en förändring innebär att ALLA måste vara beredda att göra jobbet, för jobb är det! Det man missar i inledningen av en förändring, kan finnas kvar i många år och det till stora kostander. Det finns massor av exempel på företag, förbund, föreningar och även människor runt omkring oss, som efter flera år hänger upp sig på  “det var bättre förr”.

En ledningsgrupp i näringsliv, förbund eller förening, som inser vikten av att involvera, informera och lyssna på de som finns med i organisationen kommer att lyckas. Att våga ta kostnader i en inledning av ett #förändringsprojekt, kan innebära intjänade pengar på att kompetent och erfaren personal stannar, sjukskrivningar inte rasar i höjden och medarbetare som hjälper till att sprida de positiva möjligheterna i förändringen. Det kan vara så att en medarbetare kan behöva en individuell förändringsledning – coachning, för att få hjälp att inse var i denna process hen befinner sig och behöver jobba med för att vara med på tåget. Eller kanske kliva av tåget! Att det skulle finnas #quickfixes kan du glömma! Det är jobb som krävs för att lyckas.

Det man förlorar på gungorna får man ta igen på karusellen!

Vad förändrade Radiosporten? Jo sändningstiden och var i det totala nyhetsutbudet sporten placerades! Så när jag väl fått informationen, insett fördelar och förstått att det faktiskt inte kommer att kräva så mycket av mig att anpassa mig till förändringen så lyssnar jag lugnt vidare i mitt frukostpyssel!

CHPS Centrum för högpresterande system  www.chps.se